Розклад занять

Дорогі мамусі, запрошуємо вас підготуватись до народження ДИВА.

Загалом, зараз є 8 занять, по неділях. Нова група набирається 1 раз в 2 місяці. Тернопіль, лише живі зустрічі.
Маємо чудових гостей на заняттях та подарунки. Найкращі відгуки та 17 річний досвід роботи.
Повний комплексний теоретичний підхід. Тематика занять 17-річного проекту ШКОЛА ЩАСЛИВОГО МАТЕРИНСТВА СВ. АННИ охоплює найкращі та найважливіші теми. 

Навчання в Школі материнства продовжується згідно дотримань усіх правил безпеки. Ми піклуємося про здоров'я майбутніх матерів та їх діток.

ЯК ЗАРЕЄСТРУВАТИСЬ: відсилайте повідомлення у VIBER - 0679998452

Статті

Мій особистий список "достатньо хорошої матері"

Nasim-Norouzi 23131Мій особистий список "достатньо хорошої матері" складається майже з одних "не". Що я НЕ роблю. Точніше з того, що я колись робила, а тепер перестала або хоча б роблю це набагато менше.

Наприклад, я раніше так робила (бо тоді по іншому не могла), а зараз вже можу (хвала психотерапії!):

1. Не використовувати своїх дітей для того, щоб впоратися зі своєю тривогою або соромом (з соромом виходить гірше, але прогрес величезний). Мені завжди буде за них тривожно і іноді буде соромно, але це не означає, що треба якось на них впливати, виправляти їх і контролювати. Мої почуття, мені і справлятися з ними.

2. Не квапити дітей з розвитком, довіряти їх індивідуальному темпу, що не порівнюючи з іншими дітьми або з якимось "нормативами".

3. Не намагатися змінити почуття дітей. Чи не робити так, щоб вони швидше припиняли сумувати, злитися, боятися і т.д. Зараз я можу вірити їхнім почуттям і підтримувати дітей в них.

4. Не закидати дітей своїми ідеями, чим їм зайнятися. Це стосується станів, коли їм нудно, і всяких ідей про "гуртки". Це стосується і ідей про те, чим я вважаю їм краще б було зайнятися замість тієї "фігні", якою вони займаються. Тут я просто тримаю свою думку при собі.

5. Не боятися втратити свій авторитет, бути "поганою мамою" в їх очах. Діти можуть бути мною незадоволені, ображатися і злитися на мене. Я можу помилятися, "зриватися" і визнавати це, вибачатися.

6. Не намагатися бути ідеальною і дати дітям все. Я проводжу з ними стільки часу, скільки мені хочеться і скільки під силу. Я не буду грати з ними, якщо не хочу. Я не буду слухати їх, коли я не в змозі. Дуже егоїстична мати. При цьому, мій старший син каже, що у мене завжди є на дітей час. Мабуть, просто в цей час (зовсім небагато, іноді кілька годин в тиждень) я дійсно з ними, і цього достатньо для відчуття "мама зі мною".

7. Не боятися батьківської влади, заборон, відмов і будь-яких "немає". Тому що не боюся бути "поганою мамою" і не боюся почуттів дітей.

8. Не слідувати чужим ідеям про материнство. Я прочитала досить книг і статей, і колись я труїлася виною і соромом від того, що не можу як в книжках, а зараз я беру тільки те, що мені теперішній підходить. А решта "випльовує".

9. Не прагнути знати все про своїх дітей, влізти в усі їхні справи і відносини. Я не читаю переписку старшого сина, і не стежу, чим він займається в інтернеті. Вірю, що наші відносини дозволять дітям самим звернутися до мене, коли їм буде потрібно.

10. Не робити їх сенсом свого життя. Материнство зараз далеко не на першому місці в моїх інтересах. Також я не роблю дітей тими, хто повинен прожити краще дитинство і краще життя за мене. Для цього у мене є психотерапія. І моє власне життя.

Катерина Бойдек